забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво е енигма?

Знаете ли какво е енигма?

Аз детето | 2020-08-25

Знаете ли какво е енигма?

Какво е енигма? Може би сте чували тази дума, използвана за описание на някаква невероятна машина, която е все едно излязла от фантастичен филм. Може би знаете, че по някакъв начин е свързана с остров Оук или Клеопатра. Вярно е, хората гледат на тези теми като на енигма. Но какво означава това?

Енигмата е чисто и просто загадка, мистерия. Хората използват думата по няколко различни начина. Понякога с нея описват нещо, което е трудно да се разбере. Помислете за най-трудната тема, която сте научили някога. Някоя формула по геометрия или пък Менделеевата таблица! Много хора биха описали тези понятия като енигма. Самите хора също могат да бъдат енигма. Срещали ли сте някога човек, когото смятате за загадъчен? Може да ви се е струвал потаен, непредсказуем или просто ви е било трудно да го разберете. Всяко от тези качества може да направи човек енигма. Енигмата също може да бъде необяснимо събитие или необясним въпрос. В света има много от тези видове загадки! Неразгадани мистерии съществуват през цялата история. Искате ли да ви разкажем за някои от тях?

В древността имало болест наречена „танцуващата чума“. Тя всъщност не била опасна, но според легендите карала хората да танцуват, докато всичко не ги заболи, дори и без музика. Дали наистина е имало обаче такава болест и откъде се е появила е енигма. В нашето време също има много такива мистерии. Един пример е изчезването през 2014 г. на полет 370 на Malaysia Airlines (MH 370). На 8 март самолетът заминава от Куала Лумпур и трябва да пристигне в Пекин, Китай. Но 39 минути след излитането изчезва. Къде е самолетът и какво е станало с него? Никой не е съвсем сигурен. Предполага се, че е паднал в океана, но така и не е намерено нищо от него никъде. Записи разкриха, че MH 370 рязко се е отклонил от курса, преди да изчезне от обхвата на радара. Ако не бъдат намерени важни доказателства като черната кутия на самолета, това ще остане загадка (енигма) за години напред.

Можете ли да се сетите за други неща, които могат да се опишат с термина „енигма“? Бихте ли го използвали, за да опишете чудовището от Лох Нес или Бермудския триъгълник? Има ли човек, когото бихте нарекли енигма? Какво ще кажете за някоя много сложна тема, за която сте учили в училище? Както можете да видите, тази дума има много приложения!

Вижте още:
Задачки-закачки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град