зоокът

Начало | зоокът | Защо пингвините не могат да летят?

Защо пингвините не могат да летят?

Аз детето | 2022-04-01

Защо пингвините не могат да летят?

Те са черно-бели, те са симпатични, те обичат риба и ходят смешно! Не-е-е-е, не са далматинци още пък по-малко зебри – те са любимите птици на много хора по света. Те са пингвини! Но наистина въпросът защо не могат да летят при положение, че са птици е доста интересен. Вие сещате ли се за друга птица, която да има крила, но да не може да лети? Защо пингвините не могат да летят? Всъщност този въпрос си има много прост и лесен отговор – нямат достатъчно пари да си купят самолетни билети... Ха-ха-ха! Шегуваме се разбира се, те нямат пари, но не това е основното. Така че ако искате да разберете истинския отговор продължавайте да четете. Очакват ви доста любопитни пингвински факти!

Пингвините са морски, безлетни птици, които живеят в южното полукълбо – особено в Антарктика. За разлика от крилата на други птици, крилете на пингвините са по-скоро като плавници, които ги правят особено подходящи за живот във водата. В действителност, пингвините са толкова подходящи за водната флора и фауна, че тяхното гъвкаво плуване изглежда почти същото като птица, летяща във въздуха. Техните гладки пера задържат въздуха, което ги прави бързи и ги предпазва от студена вода. Пингвините прекарват около половината от времето си във водата и половината на сушата. Когато са на сушата, техните крака приличащи по-скоро на плавници и опашки им помагат да запазят равновесието си и да вървят изправени. Но понеже краката им са пригодени най-вече за плуване и са големи, когато ходят, те леко се клатушкат. Точно това е една от симпатичните им особености, които привличат хората. Не се смейте! Ако и вие ходехте с плавници на краката, щяхте да се клатушкате така. Най-интересно е тук, че ако животинките искат да се движат бързо, те предпочитат да се плъзгат по коремче – тогава са направо като стрели.

Учените смятат, че неспособността на пингвините да летят произтича от факта, че те вероятно не трябва да се пазят от толкова много хищници, колкото другите птици. А тъй като живеят близо до водата и трябва да разчитат на океаните за храна още в началото на своята поява на земята те са се приспособили към търсенето на храна не на сушата, а във водата. Това означава, че е трябвало да се научат да плуват добре, вместо да летят. С времето и много плуване крилата на тези птици са се променяли така че да им е по-лесно да плуват, докато днес по-скоро приличат на плавници, отколкото на крила. Поради тази причина пингвините не могат да генерират с крилата си достатъчно сила, която да ги вдигне във въздуха. Това е особено вярно за най-големите видове пингвини, императорския пингвин. Императорските пингвини са високи над 1 метър и могат да тежат 35 килограма или повече.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Императорските пингвини са по-изумителни, отколкото си мислим
За пингвините с любов



Коментари
1 коментар

Александра Стоянова, 19 г.,

Публикувано на 21.05.2020

Мерси за информацията! Супер сте! Приятен ден!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град