забавна наука

Начало | забавна наука | Време е за Персеидите! Очакват ви тази нощ!

Време е за Персеидите! Очакват ви тази нощ!

Аз детето | 2020-08-11

Време е за Персеидите! Очакват ви тази нощ!

По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА. Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един от най-впечатляващите „звездопади“, се виждат около 100 метеора на час. Очакват ви средно 60-70 метеора на час. Но ако имате късмет, може и около 150-200! Най-хубавото е, че Луната няма да пречи на явлението, защото ще е в намаляващ полумесец и шансът да ги видите се увеличава с още малко.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, обикалящи по предишните им орбити. Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Ето и няколко съвета от космическата агенция, които ще ви помогнат да се насладите максимално на невероятно красивата гледка:

  • Излезте далеч от градовете или поне силно осветените места, намерете място, откъдето ясно да виждате небето – по възможност без облаци, разбира се.
  • Потърсете с поглед най-тъмния участък в небето – метеорите могат да се покажат навсякъде над вас.
  • Запасете се с търпение, наблюдавайте поне половин час. Би ви било по-удобно, ако си вземете сгъваем стол, чиято облегалка се мести назад – за да сте в полулегнало положение.
  • Забравете за телескопи и бинокли – скоростта на Персеидите е висока и с уреди може да изпуснете повече, отколкото да уловите.
  • Рейте погледа си свободно, не се вторачвайте в една точка. Отпуснатото невъоръжено око ще забележи по-бързо всяко движение по небето.
  • Избягвайте да поглеждате към мобилния си телефон и всякакъв друг източник на светлина. Ще попречат на настройката на очите ви за нощно виждане. Ако трябва да видите нещо на Земята, използвайте червена светлина.

Още интересни факти за Персеидите прочетете тук!

Прочетете още:
Какво са метеорите и метеоритите?
Кой е по-бърз – астероидът, кометата или метеорът?
Какво са кометите?



Коментари
1 коментар

Цвети , 10 г.,

Публикувано на 11.08.2020

Тази нощ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град