Лаборатория

Начало | Лаборатория | Лесен и интересен експеримент със сол и пипер

Лесен и интересен експеримент със сол и пипер

Аз детето | 2021-01-15

Лесен и интересен експеримент със сол и пипер

Няма да ви казваме, че солта и пиперът са едни от най-популярните и най-използвани подправки в целия свят. Сами знаете, че без тях храната някак не е чак така вкусна, независимо, че съдържа любимите ви продукти. Но знаехте ли, че само с шепа сол и пипер можете набързо да си направите един наистина интересен експеримент, който след това можете да покажете и на приятелчетата си навън. Толкова е бърз, че няма да ви отнеме почти нищо от времето за игра, но пък така ще впечатлите всички, особено ако им обясните и защо става така, че може вече да ви наричат „професора“ например или поне със сигурност ще бъдете смятан за най-ученото дете в квартала. Това си е голяма чест, така че нека направо опитаме.

Вече разбрахте, че ще ви трябват шепа сол и пипер – няма значение дали червен или черен. Също така ще ви трябва и парче вълнен плат и пластмасова лъжица. Наръсете върху някаква плоска повърхност сол и пипер и ги размесете. Знаете ли, така както ви пишем, се сетихме, че това може да стане един страхотен номер за приятел... Направо си викнете един приятел и му кажете, че ще му покажете нещо интересно. Та както казахме размесете солта и пипера и след това попитайте приятеля си дали се сеща как може да ги раздели отново. Естествено той може да опита да ги събира прашинка по прашинка, но това ще е почти невъзможно. Само дето вие знаете един лесен и интересен начин да го направите.

Просто потъркайте пластмасовата лъжица с вълнения плат за минута-две. Сега я доближете до сместа от сол и пипер. Виждате ли как частиците на пипера почти магически подскачат и се лепят по лъжицата. Ха, колко лесно било. Вашият приятел не успя да се сети да го направи, но вие знаете ли защо става така?

Много просто! Пиперът е по-лек от солта, затова солта остава, а частичките на пипера, под влияние на статичното електричество, се преместват. Лесно и бързо, казахме ви!

Със сол можете да направите и още готини неща:
Нарисувайте си шедьовър с мокър акварел и сол
Океанска забава с много цвят и малко сол
Градина от кристали само за една нощ
Сладолед, който замръзва за минути



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град